ACTUALITATE
Mai multe societăți din Gorj, amendate de Apele Române

Vizualizări
Apele Române Jiu au aplicat sancțiuni convenționale la mai mulți operatori economici de pe raza județul Gorj pentru încălcarea reglementărilor din domeniul gospodăririi apelor.
În perioada aprilie – mai 2025, inspectorii Apele Române Jiu au desfășurat o amplă campanie de inspecție și control privind respectarea prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale altor acte normative din domeniul gospodăririi apelor.
În urma verificărilor efectuate în ultima lună, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 460.000 lei, după cum urmează:
3 amenzi a câte 75.000 lei unor societăți comerciale din județul Gorj (Ionesti) și Mehedinți (Hinova), pentru desfășurarea activităților de extragere a agregatelor minerale fără autorizație de gospodărire a apelor; 3 amenzi între 10.000 și 35.000 lei aplicate unor persoane fizice și juridice pentru depozitări ilegale de materiale pe malurile cursurilor de apă (Brebina – MH, Jiu de Vest – HD, baraj administrat fără acte – MH); 2 amenzi a câte 35.000 lei unor societăți care desfășoară activități de sortare și spălare agregate, fabricare de beton, fără reglementările legale – în comunele Peștișani (GJ) și Butoiești (MH); 1 amendă de 35.000 lei pentru nerespectarea obligației de obținere a actelor de reglementare privind administrarea unui baraj de acumulare; 1 amendă de 35.000 lei operatorului regional de apă din Bumbești-Jiu (GJ) pentru poluarea cursului de apă Jiu, prin deversarea de ape uzate în lipsa unui sistem adecvat de epurare.
Inspectorii Apele Române Jiu amintesc tuturor persoanelor fizice și juridice obligația de a respecta prevederile legale în vigoare privind protecția resurselor de apă și a infrastructurii hidrotehnice. Controalele în teren vor continua și se vor aplica sancțiuni ferme în toate cazurile de încălcare a legii.
ACTUALITATE
Sărbătoare și voie bună, în acest weekend, la Ciuperceni

Vizualizări
Comuna Ciuperceni se pregătește de sărbătoare! În perioada 27–29 iunie, are loc prima ediție a evenimentului ,,Zilele Comunei Ciuperceni”.
Manifestarea va debuta vineri, 27 iunie, cu un spectacol al cărui cap de afiș va fi Niculina Stoican, acompaniată de orchestra Ansamblului “Maria Lătărețu”. Pe scenă vor urca și soliștii angajați și colaboratori ai Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu. În cea de-a doua seară, Ansamblu Profesionist Doina Gorjului va aduce în fața publicului cei mai apreciați soliști ai Gorjului: Roberta Crintea, Victorița Lăcătușu, Ileana Lăceanu, Ion Drăgan, Georgiana Bîrsac, Adriana Soreanu, Andra Matei și Claudia Torop.
Duminică, în ultima zi, se va desfășura Festivalul Concurs de Folclor din Ciuperceni ,,Plai de cântec și de dor“, ediția a XV-a, organizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. De anul acesta, festivalul va capătă altă formă, prin prisma premiilor mult mai atractive. Se va oferi un premiu special – Trofeul Festivalului – care va fi acordat celui mai talentat concurent, în memoria Suzana Tatiana Cupă.
Legenda vie a muzicii tradiționale românești, Grigore Leșe, va fi prezent în cadrul festivalului nostru, în calitate de președinte de juriu. Tot în acest cadru vor fi aniversate și premiate cuplurile din comună care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
ACTUALITATE
Sânzienele, ziua în care florile prind glas și cerurile se deschid

Vizualizări
Data de 24 iunie este marcată în calendarul popular ca fiind ziua de Sânziene sau Drăgaica, asociată sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Este ziua în care, în fiecare an, români sărbătoresc Sânzienele, cunoscută în popor că fiind o sărbătoare a Soarelui, a iubirii şi a fertilităţii.
Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar, potrivit site-ului crestinortodox.ro. Conform credinţei populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele sau Drăgaicele, personaje mitice nocturne, apar în cete, de obicei în număr impar, cântă şi dansează pe câmpuri, această sărbătoare fiind a Soarelui, a poftei de viaţă, a dragostei şi a fertilităţii. De asemenea, se mai spune că, tinerele singure care şi-au pus flori de sânziene sub pernă își visează ursitul.