SĂNĂTATE
Liberalul Aldescu se întreabă: Dacă se implementa la SJU recomandarea DSU mai murea copilul de 16 ani?!

Ambulanțierul Cristi Aldescu, consilier județean PNL Gorj, a reamintit conducerii Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu dar și conducerii județului, printr-o postare publică, faptul că Direcția Medicală a Departamentului pentru Situații de Urgență, într-un raport din vara anului 2023, a trașat niște recomandări la SJU care au rămas pe hârtie. Dacă acestea ar fi fost implementate, spune Aldescu, poate că tragedia legată de decesul pacientului de 16 ani ar fi putut fi evitată.
„Am adus în atenție consilierilor județeni și conducerii Consiliului Județean Gorj, sub autoritatea căruia se află Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu, aspecte referitoare la Raportul nr. 1822152 din data de 28.06.2023 întocmit de Direcția Medicală a Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma inspecției realizate la unitatea medicală și la Serviciul Județean de Ambulanță. Reiterez ceea ce am spus și pe 28 februarie, în cadrul ședinței Consiliului Județean Gorj și ce este menționat, în mare parte, în Raportul de inspecție al DSU”, transmite Aldescu, care enumeră problemele sesizate de DSU, în urmă cu aproape doi ani, în unitatea medicală din Târgu Jiu.
Este vorba despre: lipsa medicilor din Secțiile Cardiologie și Neurologie; traumatizarea pacienților imobilizați, internați în secțiile chirurgie și ortopedie, care sunt transportați cu ambulanța din locația Spitalului Tudor Vladimirescu în locația Spitalului 700, în vederea consultului interdisciplinar pentru cardiologie, înainte de a intra în sala de operație; traumatizarea pacienților care ajung în UPU și sunt transportați cu ambulanța în vederea consulturilor pentru neurologie și cardiologie, iar în urma acestor consulturi sunt transportați înapoi în UPU pentru a fi externați sau internați; pe timpul consulturilor interdisciplinare a medicilor cardiologi și neurologi care coboară în camera de gardă, foarte multe ore, pacienții internați pe cele două secții și cei care sunt internați pe ATI, în locația 700, rămân fără suport medical din partea unui medic; blocarea ambulanțelor SAJ Gorj între două locații ale spitalului, pe timpul consulturilor interdisciplinare; prin acest blocaj echipajele SAJ Gorj înregistrează întârzieri foarte mari la solicitările de urgentă prespital, astfel, pacienții nu beneficiază de suport medical calificat în timp util, care pot duce la pierderea de vieți omenești și faptul că nu se respectă și se încalcă legislația în vigoare, iar cele două instituții, spitalul si ambulanța, înregistrează sume mari ca și cheltuieli.
„Am cerut mutarea secțiilor vitale, respectiv Cardiologia și Neurologia, în locația Spitalului de pe strada „Tudor Vladimirescu, unde există UPU, în locul secțiilor Geriatrie, Recuperare, Medicină fizică, Balneologie și/sau ORL, Oftalmologie, Medicină internă 2, în funcție de numărul disponibil de paturi. În acest sens, conducerea Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu a avut ca recomandare să găsească soluții optime pentru relocarea secțiilor de Cardiologie și Neurologie în clădirea din str, Tudor Vladimirescu și montarea angiografului în același pavilion al spitalului, iar ca măsură, lăsată de Direcția Generală Urgențe Medicale din cadrul DSU, 30 de zile, adică iulie 2023, desființarea camerei de gardă de la spitalul 700. Nu a fost respectată nicio recomandare și nici o măsură, cu atât mai mult cu cât una din recomandări se referea la ”integrarea medicilor specialiști pediatri în structura de primiri urgențe, astfel încât în locația din strada Progresului să funcționeze un punct de lucru al UPU-SMURD cu linie de gardă Pediatrie”. Nu pot să nu mă întreb dacă s-ar fi implementat această recomandare, dacă nu putea fi salvat copilul de 16 ani care a murit, în urmă cu patru luni, în UPU Tg-Jiu? Nu pot să nu mă întreb cine e responsabil pentru decesul acelui copil”, s-a întrebat salariatul SJA Gorj.
„Am adus în atenția consilierilor județeni și a conducerii CJ Gorj Contractul de furnizare de servicii medicale de urgență și transport sanitar nr. 50 din 29.04.2024 încheiat între Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu și Serviciul de Ambulanță Județean Gorj și am invocat faptul că nerespectarea clauzelor contractuale, precum și neimplementarea măsurilor și a recomandărilor dispuse în Raportul menționat este posibil să fi condus la decesul copilului din comuna Scoarța. Mă refer la faptul că Serviciul de Ambulanță nu și-a respectat obligația contractuală de a avea la dispoziție 24/24 de ore echipaj medical de urgență cu medic. Am cerut, în calitate de membru al echipajului B2 de pe ambulanța care a transportat copilul între cele două locații ale spitalului pentru consulturi medicale, să fiu audiat de toate instituțiile și organele judiciare care derulează anchete la acest moment. Am decis să fac publice toate aceste aspecte, pentru că ce se întâmplă în sistemul de sănătate din județul Gorj este de-a dreptul revoltător”, a mai specificat alesul liberal.
SĂNĂTATE
Mușetești: Treizeci de medici, voluntari pentru trei sute de pacienți!

Treizeci de medici din Timișoara și Gorj oferă acum la Mușetești, în incinta Căminului Cultural servicii medicale gratuite pentru trei sute de cetățeni din această comuna, persoane care s-au înscris la primărie pentru a beneficia de un consult, gratuit, de specialitate.
Acțiunea de voluntariat face parte din programul desfășurat de Caravana medicală „Împreună pentru viață”, organizată de Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Moșoiu”. De altfel, prima oprire a caravanei pe anul 2025 a fost la Gorj, în comuna condusă de primarul Cosmin Băban.
SĂNĂTATE
Cunoscut psihoterapeut, în echipa unei clinici private din Târgu Jiu

Psihoterapeutul Andreea Vlad s-a alăturat echipei Viena Medical, anunță reprezentanții clinicii private din Târgu Jiu. Psihologul va oferi astfel sprijinul necesar tuturor celor care au nevoie de ajutor în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală.„În cadrul sesiunilor, vom explora împreună gândurile, emoțiile și comportamentele tale, pentru a înțelege ce te frământă. Vei învăța cum să depășești obstacolele care îți blochează evoluția, să dezvolți noi modalități de comunicare și relaționare, și să îți crești stima de sine”, dezvăluie psihologul de la Viena Medical.
SĂNĂTATE
SJU Târgu Jiu răspunde la acuzațiile liberalului Aldescu

Având în vedere afirmațiile din spațiu public cu privire la Raportul de inspecție al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, conducerea unității medicale din municipiu face următoarele precizări:
La secția Cardiologie există deficit de medici, iar la nivelul unității medicale s-au efectuat demersuri de ocupare prin concurs a posturilor vacante. În anul 2024 a fost organizat concurs de ocupare a posturilor vacante de cinci ori, ocupându-se un singur post de medic, care a început activitatea în secție anul acesta, la data de 01.03.2025. Anul acesta, a fost finalizată o nouă procedură de organizare a concursului de ocupare a posturilor vacante din Secția Cardiologie, fiind ocupat un singur post, respectiv cel de medic rezident ultimul an.
În ceea ce privește specialitatea Neurologie, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu linia de gardă a fost întotdeauna completă, asigurând urgențele neurologice de la toate spitalele din teritoriu.
În raportul de control al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) nu este folosit termenul de „traumatizare a pacienților”, iar medicul din specialitatea terapie intensivă nu efectuează consulturi în Camera de gardă-locația 700.
Consulturile interdisciplinare se efectuează, pentru urgențele medii și minore, cu ambulanța proprie a spitalului județean, doar urgențele majore fiind transportate cu ambulanța Serviciului de Ambulanță Județean Gorj, în baza contractului încheiat între cele două instituții.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență a efectuat demersuri pentru înființarea unui punct de lucru UPU, cu linie de gardă Pediatrie, în strada Progresului (Spitalul 700), fiindu-ne comunicat faptul că „această solicitare nu se conformează Ordinului 914/2006 din cauza lipsei spațiilor pentru această structură”. Începând cu luna iunie a anului 2023, clădirea din strada Progresului a intrat în lucrări de reabilitare energetică, fapt care a impus relocarea unor secții, restrângerea activității. După finalizarea acestor lucrări, spitalul va relua demersurile în acest sens.
Referitor la relocarea secțiilor Cardiologie și Neurologie în clădirea din strada Tudor Vladimirescu, Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a dispus SPIAAM analizarea modificării de structură, prin relocarea celor două secții lângă UPU. De menționat că și la Spitalul Tudor Vladimirescu sunt în desfășurare lucrări de reabilitrare inițiate în 2021, care au impus aceleeași relocări de secții cu restrângerea activității.
Analiza efectuată de SPIAAM, a arătat că modificărea structurii prin relocarea celor două secții, impunea reducerea numărului de paturi cu aproximativ 117 paturi la nivelul unității sanitare, fapt nerecomandat în acel moment.
Având în vedere faptul că un pacient politraumatizat care se adresează serviciului UPU poate necesita consulturi în toate specialitățile chirurgicale, inclusiv specialitățile ORL și Oftalmologie, nu ar fi în beneficiul pacienților relocarea celor două secții (ORL și Oftalmologie). De menționat faptul că acestea, fiind secții chirurgicale, relocarea lor ar impune și spații pentru un nou bloc operator; în locația din strada Progresului nu există aceste spații.
Conducerea Spitalului Județean Urgență Târgu-Jiu a obținut avizul epidemiologic emis de DSP Gorj privind desființarea Camerei de Gardă situată în strada Progresului și dirijarea întregului flux al urgențelor prin structura de primiri urgențe. După obținerea acestui aviz, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a solicitat Ministerului Sănătății avizul privind modificarea structurii, aviz care nu ne-a fost transmis până în acest moment.
De menționat că acuzațiile apărute în spațiul public nu aduc niciun beneficiu pacienților și personalului unității sanitare, motiv pentru care pe această cale, solicităm consilierilor județeni sprijin în atragerea de noi medici în specialitățile deficitare, precum și în realizarea, la nivelul unității sanitare, a unei linii de gardă în specialitatea Cardiologie, la nivel de județ, în care să fie incluși toți medicii cardiologi angajați în spitalele din județul Gorj.