POLITICĂ
Întâlnire importantă astăzi: Directoratul CEO, Transelectrica, Consiliul Concurenței, Ministerul Energiei, la aceiași masă

Vizualizări
Deputatul de Gorj, Mihai Weber, anunță o întâlnire de mare importanță astăzi, legată strâns de soarta CE Oltenia. Liderul PSD explică și de ce se organizează această întrevedere.
“Premierul Ciolacu i-a solicitat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să inițieze de urgență un dialog cu Comisia Europeană pentru a rediscuta termenele din programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO). Această decizie vine în contextul unor întârzieri majore în implementarea noilor capacități de producție, care au fost amânate cu cel puțin doi ani și, totodată, datorită faptului că România nu este pregătită să renunțe la energia produsă pe bază de cărbune”, explică parlamentarul de Gorj.
Astfel, astăzi, va avea loc o întâlnire deosebit de importantă între reprezentanții Ministerului Energiei, ai Treanselectrica, Directoratului Complexului Energetic Oltenia și cei ai Consiliului Concurenței, în vederea fundamentării documentului care va fi prezentat Comisiei Europene.
“Argumentele sunt clare:Noile capacități energetice întârzie, punând presiune pe întregul sistem energetic național; Importanța energiei pe cărbune rămâne vitală, mai ales în contextul actual, marcat de secetă severă și avaria recentă a unui reactor nuclear; Este esențial să menținem echilibrul sistemului energetic național, pentru a evita vulnerabilitățile în furnizarea de energie. Datorită implicării premierului Marcel Ciolacu, minerii și energeticienii din toată țara, dar în special din Gorj, unde sunt cei mai mulți beneficiari, se bucură de proiectul de lege care permite reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani”, a conchis Weber.
POLITICĂ
Elevii Școlii Gimnaziale Negreni, la Parlamentul României

Vizualizări
Elevii Școlii Gimnaziale Negreni, comun Licurici au făcut o vizită la Parlamentul României. Cel care le-a deschis ușa a fost senatorul Ion Iordache.
“Am avut deosebita plăcere să sprijin vizita elevilor de la Școala Gimnazială Negreni, Comuna Licurici, județul Gorj, la Parlamentul României. Acești copii minunați reprezintă viitorul comunității noastre și este esențial să le oferim oportunități prin care să descopere instituțiile democratice ale țării și rolul lor în funcționarea statului. Mulțumesc domnului primar Vasile Măciucă pentru implicare, precum și cadrelor didactice pentru efortul constant de a educa și ghida noile generații. Voi rămâne mereu un susținător al educației și al inițiativelor care contribuie la formarea tinerilor din județul Gorj și din întreaga țară”, a transmis senatorul Ion Iordache.
POLITICĂ
Senatorul Rujan, la Conferința „Avocatura între provocări și oportunități”!

Vizualizări
La invitația Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, prof. univ. dr. Traian Briciu, senatorul de Gorj, Cristinel Rujan, a participat, în calitate de Președinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, la Conferința „Avocatura între provocări și oportunități”, moderată de avocatul Daniel Fenechiu, vicepreședinte al UNBR și senator. Acest eveniment marchează, potrivit parlamentarului de Gorj, începutul unui demers constant de consolidare a dialogului dintre UNBR și Parlamentul României în vederea consultării periodice, dedicată tuturor problemelor stringente care privesc profesia, implicarea activă a avocaților în procesul legislativ și asigurarea unei reprezentări eficiente a intereselor profesiei în spațiul public și decizional.
“În intervenția din cadrul dezbaterilor, am subliniat importanța contribuției avocatului în stabilitatea statului de drept și în recâștigarea încrederii cetățenilor în actul de justiție, prin consolidarea principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de avocat: independența avocatului și secretul profesional”, a transmis senatorul Ion Cristinel Rujan.
Alături de avocați, au participat la dezbatere și au avut intervenții Radu Marinescu, Ministrul Justiție; Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului; Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași; Silviu Barbu, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie; George Dîrcă, Președintele Secției de Evidență Oficială a Legislației și Documentare, Consiliul Legislativ; Ion Dragne, Vicepreședinte al UNBR; Sergiu Stănilă, Vicepreședinte al UNBR; Liviu Mihai, Decan al Baroului Suceava și Vicepreședinte al UNBR; Flavia Maier, Decanul Baroului Cluj și Membru al Comisiei Permanente a UNBR, Luminița Ioana, membru al Comisiei Permanente a UNBR; Mihăiță Bubatu, Președintele Casei de Asigurări a Avocaților, Cristian Niculescu-Tâgârlaș -Vicepreședinte al Casei de Asigurări a Avocaților și senator. De asemenea au participat și colegii avocați parlamentari, Ciprian Iacob – senator; Rodica Cușnir, senator;. Alin Stoica, deputat și Cosmina Cerva, senator și membru în Consiliul Baroului București.
În cadrul conferinței au fost prezentate mai multe teme, care se vor materializa în propuneri legislative, ce vizează profesia de avocat, precum:
● Nevoia de adaptare a profesiei la noile realități economice și juridice
● Extinderea portofoliului profesional al avocaților
● Adoptarea Convenției europene privind profesia de avocat
● Sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale ale avocaților
● Întărirea rolului avocatului în procedurile privind cetățenia, registrul comerțului și regimul străinilor, prin reforme legislative care consolidează statutul avocatului ca reprezentant legal indispensabil.
● Profesionalizarea căilor extraordinare de atac, prin instituirea obligației privind redactarea și semnarea acestor cereri exclusiv de către avocat
● Recunoașterea juridică extinsă a profesiei de avocat
● Dreptul avocaților și echilibrul muncă viață
POLITICĂ
Senatorul Iordache: Producătorii agricoli afectați de secetă, sprijiniți prin ajutor de stat!

Vizualizări
Se va oferi sprijin pentru fermierii cu terenuri calamitate, anunță senatorul Ion Iordache. “În cadrul Comisiei pentru agricultură, am adoptat Proiectul de Lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli afectați de secetă”, a anunțat parlamentarul liberal de Gorj.
Prin această măsură, 230.000 de producători agricoli – persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale – beneficiază de granturi în valoare de 1.000 lei/ha, pentru culturile calamitate în perioada septembrie 2023 – 2024
“Este un sprijin concret pentru fermierii români, care se confruntă cu efectele secetei pedologice, și o dovadă a angajamentului nostru pentru susținerea agriculturii naționale”, a completat parlamentarul.