DEZVĂLUIRI LOCALE
Încă 677.000 de lei pentru refacerea drumului anchetat Ploștina-Miculești

Complexul Energetic Oltenia plătește lucrări suplimentare la drumul Ploștina-Miculești lucrare cotată în 2018 la 13,4 milioane de lei. Lucrarea a intrat cu un an în urmă în ancheta polițiștilor SICE, după ce în spațiul public au apărut fotografii cu lucrările făcute în batjocură la drumul respectiv. Trei firme care formează o asociație și-au adjudecat lucrarea.
Pe 18 februarie, CE Oltenia a scos la licitație lucrările suplimentare de refacere a drumului Ploștina-Miculești, punând la bătaie 677,746 lei. Pe 6 martie se va stabili câștigătorul lucrării care a mai înghițit 7,4 milioane de lei de la compania de Stat. Cum lucrările făcute au fost, în ianuarie 2019, de proastă calitate, finanțatorul a găsit soluția achitării unei noi porții din bani, pentru ca drumul să fie practicabil. Drumul afectat de minerit are o lungime de 7 km, și trebuie finalizat în 3 luni de zile. Constructorii renunță astfel la lucrări de 1,1 milioane de lei pentru aceste intervenții suplimentare care impun drumuri laterale, șanțuri și podețe.
În cauză, cu un an în urmă, se deschisese un dosar penal, instrumentat de ofițeri ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Tătaru și Ianc s-au prins în flagrant! ”Inginerul” care a câștigat concursul șmenuit de la Ambulanță nu s-a prezentat la post, de teamă că va rămâne șomer (!?)

Situație halucinantă și care frizează penalul, la modul grosolan, la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Gorj! Managerul instituției, Tiberiu Tătaru, a anunțat, miercuri, 6 decembrie a.c., că a fost anulat (?!) concursul pentru ocuparea postului, cu normă întreagă, de inginer, grad II, din cadrul Serviciului de mișcare exploatare auto și nave sanitare, atelier întreținere și reparații auto, revizie tehnică. Numai că, în urmă cu trei săptămâni, pe 14 noiembrie, comisia de concurs anunțase rezultatele finale, și urma doar ca, în termen de 15 zile calendaristice, candidatul declarat ”admis” să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.
Cum concursul a fost contestat la Tribunalul Gorj, din cauza condițiilor discriminatorii care l-au avantajat pe Ionel Ianc, ambulanțier și lider sindical în cadrul SJA, să rămână singur în cursa pentru ocuparea postului, fiind declarat câștigător, acesta nu s-a prezentat la noul loc de muncă, de teamă că va rămâne șomer. Adică, pentru încadrarea sa în postul de inginer urma să-i fie încetat contractul de muncă de pe postul de ambulanțier și încheiat un altul pentru noua poziție din organigramă, doar că, în cazul în care instanța anula concursul, acesta rămânea fără loc de muncă. Așa s-a ajuns în situația în care Ianc să nu se prezinte la noul post, iar managerul SJA a fost nevoit să anuleze concursul.
GorjExpress.ro a semnalat încă de la demararea concursului pentru ocuparea postului de inginer în cadrul SJA GORJ că s-au comis mai multe încălcări ale legii pentru a fi avantajat ambulanțierul Ionel Ianc, președintele Sindicatului ”Salvamed” și consilier local PSD, susținătorul managerului Tiberiu Tătaru. Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a confirmat, în urma verificărilor efectuate, că cel puțin una din condițiile impuse era discriminatorie și îl avantaja, în mod evident pe Ianc, iar concursul a fost anulat. În mod sfidător, după două zile, concursul a fost reluat, fără să fie eliminată condiția considerată discriminatorie, iar după etapa selecției dosarelor, patru candidați au fost declarați ”respins”, tocmai pentru că nu îndeplineau acea condiție, singurul rămas în ”competiție” fiind Ionel Ianc.
Pe 14 noiembrie a.c., comisia de concurs a anunțat rezultatele finale, Ianc fiind declarat ”admis”, cu 78,5 puncte, și urma ca, în termen de 15 zile calendaristice, să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.
Între timp, Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a sesizat Ministerul Sănătății, iar unul dintre candidații dezavantajați, respins din concurs în baza acelor condiții discriminatorii, a contestat concursul la Tribunalul Gorj. În condițiile în care procesul se judecă, iar instanța a fixat următorul termen pe 12 decembrie, lucrurile s-au complicat, iar ”aranjamentul” de la Ambulanță a picat.
Adică, în mod normal, Ianc trebuia să se prezinte la post pe 29 noiembrie, să-i fie încetat contractual individual de muncă în postul de ambulanțier și să-i fie încheiat un nou contract pentru postul de inginer. Cu o zi înainte însă, pe 28 noiembrie, Tribunalul Gorj a acordat termen, așa că toate calculele au fost date peste cap. În acest context, exista riscul ca, în cazul unui verdict nefavorabil al instanței, adică judecătorii să decidă anularea concursului, Ianc să rămână șomer.
În actul normativ pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice există o excepție de la cele 15 zile în care candidatul admis era obligat să se prezinte la post și anume, o cerere scrisă şi ”temeinic motivată, candidatul declarat „admis” la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatului final al concursului, un alt termen de prezentare la post care nu poate depăşi termenul de preaviz prevăzut pentru demisie”, însă era imposibil de aplicat în acest caz.
Așa că, miercuri, pe 6 decembrie, managerul SJA Gorj, Tiberiu Tătaru, a semnat, cu lacrimi în ochi și mâna tremurândă, anunțul prin care a fost ANULAT (?!) concursul pentru ocuparea postului de inginer.
Practic, tot ce s-a ”croșetat” minuțios, în avantajul lui Ianc, s-a destrămat, iar toată manevra poate fi considerată un autodenunț amănunțit care luminează ancheta polițiștilor Serviciului de Investigarea Criminalității Economice (SICE) din cadrul IPJ Gorj.
Claudiu Matei
DEZVĂLUIRI LOCALE
VIDEO-Și bătut și cu banii luați: Fermier din Săulești, lovit cu pumnii și picioarele de un cioban, victima amendată de poliție!

Un fermier din Săulești, în vârstă de 47 de ani, a ajuns pe 14 noiembrie, la Spitalul din Târgu Cărbunești după ce a fost agresat de un cioban din comună. Motivul a fost că fermierul ar fi denunțat de mai multe ori primarul localității, la poliție, iar ciobanul era un apropiat al șefului administrației locale. Mai mult, ciobanul fusese reclamată de fermier că i-ar fi distrus culturile cu animalele sale. Ciobanul s-a ales cu dosar penal iar victima amendată.
„Am intrat să îmi beau cafeaua la un magazin din comună iar ciobanul Ciortan Laurențiu a tăbărât pe mine in societatea comercială și m-a lovit cu pumnii și cu picioarele, strigând in gura mare că el mă omoară. După agresiune am ajuns la spital, iar acolo am fost luat în râs de personalul care a vrut să mă interneze la Psihiatrie. A venit politia și mi-a dat amendă pe loc, în timp ce eram pe patul de spital. Am luat 3000 de lei amendă. Polițistul îmi cerea să mă ridic în picioare nu să stau pe pat, ci să stau drept. Este vorba despre un polițist de la Secția nr.6 Târgu Cărbunești”, a precizat fermierul.
Omul a prezentat o filmare făcută cu telefonul la UPU Târgu Cărbunești, când a venit poliția peste acesta, pacientul fiind la un pas să ajungă la Psihiatrie.
Pacientul a precizat că îi va face o plângere penală polițistului pentru comportament abuziv. „Eu eram pe patul de spital, bătut, și agentul îmi cerea să stau în picioare în fața lui. Cumplit, au vrut să mă trimită la Psihiatrie. Asta deși cei de la Medicina Legală mi-au dat cinci zile de îngrijiri medicale”, a precizat localnicul din Săulești.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Sindicatul șefilor din poliție le-a sugerat polițiștilor să nu participe la protestul Europol: ”Cei care participă, este posibil să suporte consecințe”! Polițist: ”Șefilor le convine…”

Sunt divergențe între sindicatele din Poliția Română, pe seama protestului organizat de EUROPOL la Tg-Jiu, de Ziua Națională a României. Sindicatul SNPPC, unde sunt șefii din poliție, condus chiar de un comisar șef de poliție, șeful Poliției Orașului Tg-Cărbunești, a transmis un mesaj, chiar înainte de protest, în care-I anunța pe polițiști că acesta nu este autorizat și ar putea suporta unele consecințe. Polițiștii sunt revoltați de atitudinea celor din SNPPC și spun că acestora le convine situația, ”pentru că pun o rezoluție: <<măsuri legale>> și iau o grămada de bani și ies cu pensii bune. În schimb, siguranța cetățenilor e praf!”.
Sindicatul Europol a organizat vineri, de Ziua Națională a României, un miting de protest în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, la care au participat polițiști și lideri de sindicat din județele vecine.
Scopul manifestației, unul legitim de altfel, a fost acela ”de a atrage atenția, într-o zi cu o simbolistică profundă, despre faptul că sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională este la pământ, iar siguranța cetățeanului nu mai reprezintă o prioritate pentru guvernanți”, după cum se arată într-o postare a Europol.
Sindicaliștii au precizat că au fost determinați să ia atitudine de ”Menținerea în plată a unor salarii sub nivelul stabilit de Legea salarizării 153/2017, lipsa de personal și subdimensionarea organigramelor, miile de ore suplimentare neplătite, nerespectarea promisiunilor referitoare la acordarea restanțelor salariale, scăderea puterii de cumpărare, dar și lipsa de preocupare față de fenomenul infracțional, care este în continuă creștere, cu consecințe directe asupra siguranței comunității în care fiecare trăim”, potrivit comunicatului Europol.
Culmea, deși au considerat revendicările celor de la Europol ca fiind legitime, reprezentanții SNPPC, sindicatul șefilor, așa cum îl numesc polițiștii, le-au sugerat membrilor săi să nu participe, din cauză că protestul nu este autorizat și ar putea suporta oarece consecințe.
”Având în vedere manifestările ce se organizează cu ocazia Zilei Naționale a României, Primăria municipiului Târgu Jiu nu a autorizat acțiunea de protest din Piața Prefecturii. Este clar că revendicările colegilor noștri sunt legitime și cu toții suntem afectați de condițiile actuale de lucru și de trai și nimeni nu ne poate lua dreptul la libera exprimare, însă cei care participă la protest este posibil sa suporte unele consecințe (deși ar fi de preferat sa nu). In viitor, in situația în care există solicitări din partea dumneavoastră vom putea organiza astfel de acțiuni, cu respectarea prevederilor legale”, au transmis liderii SNPPC.
Polițiștii s-au declarat dezamăgiți de poziția celor de la SNPPC și au acuzat faptul că în acest sindicat sunt majoritatea șefilor din poliție cărora nu le pasă de situația reală a simplilor polițiști.
”Siguranța cetățenilor e praf, pe bune. E flagel cu consumul de droguri , au schimbat legea cu portul cuțitului, au înființat zeci de funcții la Poliția Animalelor, Compartiment de prevenire, Poliția școlară, etc. Numai la Gorj avem, de doi ani, inspector șef împuternicit, tot felul de funcții de conducere…, iar în stradă sunt câțiva, care abia facem față. Am ajuns să fim și dascăli, și preoți, și doctori, și instalatori, și la pompe funebre, de se ocupă cu înmormântările, pe toate le facem. Iar când e vorba de salarii suntem pe ultimul loc. Iau mai mult cei de la Locală, ca să nu mai zic de alții. Șefilor le convine, că ei pun o rezoluție <<măsuri legale>> și iau o grămadă de bani și ies cu pensii bune. Dar dacă îi pui să precizeze care sunt măsurile legale, nu știu nimic, pentru că unii sunt puși politic”, a declarat un polițist pentru GorjExpress.ro.