Connect with us

COMUNITATE

Greenpeace: Planul propus pentru restructurarea CEO este lipsit de logică

Postat acum

on

Greenpeace a transmis comentariile sale pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia în termenul limită – 19 aprilie, care identifică diferenţe majore de viziune între planurile europene de decarbonare şi intenţiile României de a reforma sectorul energetic, potrivit unui comunicat de presă.

„Acestea sunt un răspuns la consultarea publică organizată de Comisia Europeană, după decizia de a deschide o investigaţie aprofundată referitoare la ajutorul de restructurare de peste 1,3 miliarde de euro, care ar urma să fie acordat companiei de către Guvernul României. Aprobarea planului ar contrazice flagrant politicile şi obiectivele Uniunii Europene şi ar compromite credibilitatea Comisiei Europene. Comentariile Greenpeace identifică diferenţe majore de viziune între planurile europene de decarbonare şi intenţiile României de a reforma sectorul energetic”, se menţionează în comunicatul Greenpeace. Reprezentanţii organizaţiei de mediu semnalează că dependenţa pe termen lung a CEO de utilizarea lignitului face ca ajutorul de stat oferit companiei să fie incompatibil cu Pactul Verde European, cu politicile europene pentru energie, climă şi protecţia mediului.

„Planul de restructurare propus de România încalcă şi prevederi ale Directivei EU ETS (Emissions Trading System) şi normele de acordare ale ajutoarelor de stat. În forma sa actuală, planul de restructurare este incompatibil cu piaţa internă şi ar trebui să fie respins de Comisia Europeană”, se menţionează în comunicat.Totodată, planul duce la o creştere a emisiilor de CO2, păstrează capacităţi importante de producţie de energie pe cărbune, înlocuieşte parţial flota de unităţi de cărbune cu unele noi, pe gaze fosile, care nu aduc beneficii de mediu considerabile şi introduce capacităţi nesemnificative de energie regenerabilă, ignorând posibilele investiţii în eficienţă energetică.

Pe termen mediu şi lung, potrivit reprezentanţilor Greenpeace, planul propus de CEO şi Ministerul Energiei împovărează România cu costuri de mediu, sănătate şi sociale enorme. Totodată, planul de restructurare propus „riscă să se transforme într-o oportunitate pierdută extrem de costisitoare pentru România (oportunitatea de a renunţa la cărbune şi de a moderniza sectorul energetic) şi într-o risipă a fondurilor publice care ar putea fi folosite pentru a-i sprijini pe oamenii din Gorj”.

Planul propus pentru restructurarea CEO este lipsit de logică şi am argumentat, punct cu punct, toate slăbiciunile lui în faţa Comisiei Europene. Guvernul mizează în continuare pe combustibilii fosili – cărbune şi gaze – care cresc costurile operaţionale ale companiei. Mergând pe această linie, CEO nu poate deveni profitabilă nici peste 5 ani, nici peste 10, niciodată! Compania a cumpărat săptămâna trecută certificate de emisii la preţul exorbitant de peste 44 euro/tonă. Cum îşi va mai permite să funcţioneze pe cărbune? Banii pe care îi oferă ilegal Guvernul, din buzunarele cetăţenilor, înainte ca investigaţia Comisiei Europene să fie finalizată, nu fac decât să acopere nişte nevoi imediate. Am văzut acest scenariu repetându-se an după an. Iar costurile vor fi din ce în ce mai mari, dacă autorităţile române nu revizuiesc fundamental planul. Ne dorim şi sprijinim o restructurare reală, în centrul căreia să fie tranziţia către energie regenerabilă, oamenii care lucrează acum la CEO şi dezvoltarea judeţului Gorj cu fonduri europene”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să îşi asume această reformă, să treacă peste nivelul de declaraţii politice goale de conţinut şi să vină urgent cu un plan pentru eliminarea cărbunelui. Fără acesta, Gorjul rămâne blocat în trecut şi ratează finanţările care pot să îl transforme într-un judeţ competitiv din punct de vedere economic şi cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Şi alte organizaţii de mediu internaţionale, precum European Environmental Bureau, ClientEarth şi Bankwatch, au transmis în perioada de consultări observaţii amănunţite referitoare la planul CEO de restructurare.

De asemenea, în urma unei iniţiative a Greenpeace România, peste 5.000 de cetăţeni au trimis mesaje către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ei cer ministrului ca planul CEO să fie în acord cu prevederile Pactului Verde European, să ajute judeţele Gorj şi Hunedoara să acceseze fonduri europene pentru a crea noi locuri de muncă, să comunice o dată clară şi un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic naţional şi să îl înlocuiască pe acesta cu noi capacităţi pe energie regenerabilă.

„Săptămâna trecută am fost în vizită la Ministerul Energiei, pentru a-i aminti domnului Virgil Popescu care îi sunt atribuţiile în calitate de ministru al Energiei. Până acum, după un mandat de un an jumătate, domnul ministru a performat extrem de slab”, a mai spus Cătună.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Șeful Casei Naționale de Pensii discută cu Directoratul CEO

Postat acum

on

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, ajunge joi în Gorj și va discuta în curând(ora 11,00 – 11,30) cu directorii Complexului Energetic Oltenia. La discuțiile privind aplicarea Legii 197 din 2021, privind condițiile speciale de muncă vor lua parte, pe lângă administrația companiei energetice, sindicatele din CEO, reprezentanții Casei Județene de Pensii și prefectul de Gorj, Iulian Popescu. La ora 13,00 este anunțată o conferință de presă la Prefectura Gorj. Legea reduce cu 13 ani vârsta de pensionare la CEO. Trebuie să fie și aplicată.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Podul de la Piața Centrală, asfaltat noaptea!

Postat acum

on

Autoritățile din Târgu Jiu au trecut la asfaltările pe timp de noapte. Este cazul podului de la Piața Centrală, de peste râul Jiu. Era imposibil ca circulația pe pod să mai fie disponibilă în cazul în care asfaltarea podului ar fi avut loc ziua. Oricum, în municipiul Târgu Jiu, pe câteva străzi se circulă foarte greu, din cauza numărului mare de mașini.

„Am început asfaltarea podului de la Piața Centrală. Din această noapte, Societatea Edilitara frezează carosabilul urmând ca ulterior să toarne un nou strat de asfalt. Totodată, se vor reface și rosturile de dilatare ale podului. Sperăm ca vremea să țină cu noi, activitatea de frezare urmând a se desfășura exclusiv pe timpul nopții.”, conform unui mesaj al primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Crosul Tineretului, organizat pe Valea Susenilor

Postat acum

on

De către

Crosul Tineretului intitulat „Natură și Mișcare” a fost organizat, astăzi, de Liceul Tehnologic Gen. C-tin Sandru Balta, pe Valea Susenilor.

Activitatea sportivă s-a bucurat de un număr ridicat de concurenți din rândul elevilor din localitate.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR