Connect with us

ULTIMA ORĂ

FOTO. ZIUA CELOR 20 DE CUTREMURE!

Postat acum

on

Marți, 14 februarie 2023. În Gorj, oamenii povesteau cum au resimțit cutremurul care a avut loc cu o zi în urmă, cel de 5.2 pe scara Richter! Fiecare a reacționat diferit, însă cu toții se întrebau cum de epicentrul seismului a fost în Subcarpații Gorjului, în Nordul comunei Runcu. După cele patru replici, părea că Pământul s-a liniștit. Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, afirma la un post national de televiziune că în zona Gorjului nu poate fi un cutremur mai mare de 5.2, 5.4 grade pe scara Richter. Nimeni și nimic nu anunța ce avea să urmeze…

Primul cutremur din ziua de marți, 14 februarie, a avut loc la ora 12:35:56 și a avut magnitudinea ML 2.0, la adâncimea de 17.9 km. Epicentrul acestuia, potrivit hărților INFP, a fost în nordul satului Bâlta, comuna Runcu. Seismul nu a fost resimțit.

La 15:16:52 a fost panică de nedescris! S-a produs un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 6.3 km, cu epicentrul, conform datelor furnizate de INFP, tot în comuna Runcu, undeva în zona estică, spre Lelești. Seismul s-a resimțit serios în tot județul, iar în municipiul Tg-Jiu, oamenii au ieșit pe străzi, în fața blocurilor. Două instituții din centrul orașului au semnalat primele pagube: Primăria Tg-Jiu și Palatul Administrativ. Câteva ore mai târziu,  s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a fost întocmit un raport operativ cu efectele seismului.

Au urmat două replici de 3.7, la 15.21.38 și 15.26.12, alte două, de 2.7 la 15.28.32, respectiv cu magnitudinea de 3.4, la orele 15.29.53, toate cu epicentrul în Nordul Cheilor Sohodolului – Runcu.

În următoarele 45 de minute au mai avut loc două seisme slabe, ambele de 2.8, localizate în nord-estul județului Dolj și, din nou la Runcu, în Gorj, cam în aceeași zonă cu cel de 5.7.

Orele 17:24:29, un alt cutremur, de data asta de intensitate medie, cu magnitudinea de 4.1 a zguduit, iarăși serios tot Gorjul și a amplificat panica în rândul populației. Seismul a avut epicentrul în punctual Cheile Sohodolului – Runcu.

Alte șase replici, într-un interval de numai 3 ore. Cea mai puternică dintre acestea, 3.8, a avut loc la 17.47.34 și s-a produs, potrivit hărților INFP, undeva în Nordul localității Valea Mare – Runcu, destul de aproape de sat. Celelalte au avut epicentrul  pe Cheile Sohodolului, la Dobrița, din nou la Valea Mare, spre Gureni (comuna Peștișani) sau în Nordul satului Boroșteni – Peștișani.

Ziua s-a încheiat cu alte trei seisme cu magnitudinea de 3.7, 3.1 și 3.0, ultimul la orele 23:51:45, cu epicentrul în Nordul satului Runcu, chiar la izvorul Jaleșului, în locul numit Izbucul Jaleșului.

Și a urmat noaptea de marți spre miercuri, cu alte 13 seisme…

Afectate serios de aceste seisme sunt Biserica de la Arcani, lăcașul de cult de la Rasovița – Lelești, Casa Armatei din Tg-Jiu, dar și biserica de pe Calea Eroilor.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Act de caritate Gorj Express, pentru omul de fotbal Florin Bejinaru

Postat acum

on

De către

Publicația Gorj Express a percutat, cum o face de obicei, la campania umanitară lansată în spațiul public de apropiați ai omului de fotbal Florin Bejinaru. Ziarul a donat, astfel, prin conducerea acesteia, suma de 750 de lei pentru cunoscutul antrenor, care trece prin momente grele, urmare a unei probleme grave de sănătate. 

„Nu demult, o veste tristă a cuprins întreaga suflare panduristă, atât din Gorj, cât și din întreaga țară: minunatul și loialul fost fotbalist și actual antrenor, Florin Bejinaru, cu o activitate neîntreruptă, de peste 30 de ani, sub culorile îndrăgitei grupări sportive, a suferit o intervenție chirurgicală complicată într-un spital bucureștean.În acest moment dificil, drumul sigur pentru viață, trebuie urmat într-o clinică de specialitate din străinătate, iar suma de 30 de mii de euro necesară urgent, este peste puterea materială a familiei sale.Haideți, să ne mobilizăm cu toții, panduriști, oameni simpli sau iubitori de fotbal și de performanță, și să-l ajutăm pe acest OM special, dedicat atâta amar de vreme echipei sale favorite, Pandurii Târgu-Jiu, dragostea gorjeană de pretutindeni!”, a anunțat, vestea neașteptată, Dorin Brozbă.

Persoanele care vor să ajute pot face donații în contul RO24BACX0000001709993000, deschis pe numele Bejinaru Florin Constantin, la UNICREDIT ȚIRIAC BANK S.A.

 

Continuă să citeşti

POLITICĂ

Gorjean ales la șefia Autorității Electorale Permanente

Postat acum

on

Toni Greblă, susținut de PSD, UDMR și minorități naționale, a fost votat marți de plenul reunit al Parlamentului în funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru un mandat de opt ani.
Toni Greblă a primit 251 de voturi favorabile și 110 „contra”. Greblă a fost prefect și senator de Gorj și prefectul Capitalei.

Continuă să citeşti

EVENIMENTE

Accident feroviar! Locomotiva unui tren încărcat cu cărbune a deraiat

Postat acum

on

De către

Accident feroviar, astăzi, pe secția de căi ferate 205, Băbeni – Alunu, pe care circulă doar trenuri de marfă. Mai exact, la kmf 22+020, o locomotivă aflată la urma trenului 60566 (CFR Marfă), compus din 25 vagoane, încărcate cu cărbune, a deraiat de o osie.

În urma accidentului, s-a spart rezervorul locomotivei si s-au scurs circa 2 tone motorină în sol. Accidentul feroviar este in localitatea Cernișoara, iar la interventie s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă de la GI Măciuca, potrivit ISU Vâlcea.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR