Connect with us

ACTUALITATE

Codul rutier se modifică: Perioada de suspendare a permisului, redusă la cererere

Postat acum

on

În curând, Codul rutier va suferi modificări majore, una dintre acestea vizând reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul. Mai exact, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), după ce susțin testul obligatoriu de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, șoferii cu permisul auto suspendat vor beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime, nu la 30 de zile, așa cum stabilesc regulile actuale scrie avocat.net.

Potrivit Codului rutier, dacă îndeplinesc simultan două condiții, șoferii cu permisul auto suspendat îl pot recupera mai repede. Concret, pentru a recăpăta mai repede dreptul de a conduce, șoferii trebuie să nu se afle în primul an de la dobândirea lui, adică să nu fie șoferi începători, și să fie declarați admiși la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Doar că, spre deosebire de stabilește acum Codul rutier, respectiv reducerea la 30 de zile a perioadei de suspendare, intervalul se va putea reduce cu o treime, potrivit proiectului de OUG de la MAI.

“La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții, se reduce cu o treime (…)”, apare, mai exact, în proiect.

Reducerea va fi făcută, în continuare, la cerere, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz.

În schimb, nu vor putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cei care au cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, regulă există și acum în legislație.

Totodată, nu vor putea cere reducerea perioadei nici cei care au permisul auto suspendat pentru condusul sub influența alcoolului, pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv, pentru neoprirea la trecerea șinelor de tren sau pentru întoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostradă.

În fine, nu se va putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere în cazul în care perioada a fost majorată sau suspendarea a fost aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare.

Același proiect de OUG stabilește că, în cazul în care cei cu permisul suspendat încalcă, în perioada în care au drept de circulație, din nou legislația rutieră, spre deosebire de actualele reguli, “perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”.

Ca să se aplice, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Utilaj care transportă victimele în munte

Postat acum

on

De către

Salvamontiștii gorjeni au intrat în posesia unui utilaj de intervenție în munte, care poate transporta victimele pe teren accidentat. Noul echipament va fi folosit atât la căratul echipamentelor, cât și al persoanelor rănite, cu tot cu targă. În ultima perioadă, salvamontiștii au fost dotați cu echipamente și tehnici moderne, care ajută la căutarea victimelor sau a persoanelor dispărute. Serviciul de la Târgu Jiu dispune de o dronă subacvatică, pentru căutarea victimelor înecate.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

A exercitat acte de violență asupra unui membru al familiei! A fost eliberat de Judecătoria Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Radulescu Dumitru, deținut al Penitenciarului Târgu Jiu, condamnat în 2021 de o instanță a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea pentru violență în familie, la 1 an și patru luni de închisoare cu executare și încă șase luni pentru distrugere, a fost eliberat condiționat de o instanță a Judecătoriei din municipiu. Acesta a ajuns după gratii pentru că era recidivist. A executat însă doar o parte din pedeapsa pusă în aplicare în acest an prin ordinul Nr.530/2022 asta deoarece comisia pentru liberare condiționată din Penitenciarul Târgu Jiu a decis că acesta poate fi pus în libertate.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

O absolventă de Drept din Gorj, care și-a finalizat studiile cu media 9.70, caută de șase luni un loc de muncă

Postat acum

on

De către

Adela Maria Drăghescu, o tânără absolventă a Facultății de Drept, a postat pe rețelele de socializare în urmă cu șase luni că își caută de muncă, în Târgu Jiu. Tânăra explica atunci că are studii, nu și experiență dar nu se teme de muncă. Mai multe persoane i-au indicat un serviciu plătit cu aproape 3000 de lei lunar la o casă de pariuri, un job de broker de asigurări ori de casieră la o casa de schimb valutar. Tabăra a ales până a cules, cert este că recent a revenit cu anunțul de angajare astfel:

Absolventă a facultății de Drept (medie generală 9,86; medie absolvire 9,70) și masterat în Drept (media 10); modul 1 si modul 2, cu examen de titularizare în învățământ absolvit, caut loc de muncă, preferabil începând după data de 25 august. Sunt conștientă că nu voi găsi un loc de muncă pe măsura studiilor terminate dar conform principiului nici o muncă nu este rușinoasă atâta timp cât obții un ban cinstit, consider că totul are un început și nimeni nu s-a născut direct în fruntea piramidei ( excepție cei cu bani și relații ). Menționez faptul că nu am experiență dar am dorință și voință de a învăța indiferent care ar fi domeniul, singura pretenție ar fi respectul reciproc dintre angajat și angajator și înțelegere reciprocă. Precizez, faptul că momentan sunt în șomaj în urma finalizării studiilor masterale”.

Cei care i-au văzut noul anunț au fost mai mult decât binevoitori și i-au indicat tinerei locuri de muncă în mai multe domenii. Unii i-au transmis chiar că are prea multă pregătire și că nu îi pot oferi decât ceva pe studii medii.

În situația Adelei sunt însă numeroși absolvenți ai facultăților din Gorj și numai. În lipsa oportunităților, tinerii absolvenți aleg însă să plece din județ pentru orașe mari în care oferta de locuri de muncă este mult mai generoasă.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR