Connect with us

ACTUALITATE

Campanie ITM Gorj în ceea ce privește munca la negru

Postat acum

on

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj desfășoară, sub îndrumarea Inspecţiei Muncii, acţiunea de informare: „VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI. MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ”.

Prin această acţiune de informare, se urmărește creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care produc atât munca nedeclarată, cunoscută sub denumirea de muncă „la negru”, cât și munca subdeclarată, denumită muncă „la gri”, respectiv:

-persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa dreptului la pensie și la indemnizație de șomaj);

-persoana care prestează munca fără forme legale de angajare, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului;

-angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele prejudicii produse de către acesta;

-fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale;

-generează concurență neloială care afectează economia națională.

Scopul principal al demersului inițiat de Inspecția Muncii îl constituie informarea lucrătorilor cu privire la drepturile și obligațiile pe care aceștia le au în raport cu angajatorii și cu privire la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.

În acest context, pentru o diseminare eficientă a informaţiilor de interes public, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au demarat acţiunea de distribuire a pliantelor şi de informare a persoanelor în locuri consacrate ca având afluenţă de persoane: gări, autogări, staţii de transport în comun, pieţe, primării, precum şi cu ocazia controalelor efectuate la angajatori.

De asemenea, acestea sunt afișate la sediul instituției, pot fi consultate pe pagina de internet www.itmgorj.ro  sau pe pagina de Facebook.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj atrage în continuare atenția angajatorilor că, în conformitate cu prevederile Legii 53/2003, Codul Muncii, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei, precum și primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract de muncă  în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.” a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Spitalul Târgu Jiu caută șefi

Postat acum

on

De către

Spitalul Județean din Târgu Jiu caută șefi de secții. Conducerea unității medicale scoate la concurs mai multe posturi de conducere. Reprezentanții spitalului spun că sunt vacante posturile de șef de la șase secții, respectiv: Boli Infecțioase, Neonatologie, Radiologie, Medicală I, Ortopedie și Gastroenterologie. Chiar și în directoratul unității este nevoie de șefi. În momentul de față, posturile de director medical și director de îngrijiri sunt ocupate de interimari.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

ANI: Consilier local de la Crușeț, în conflict de interese administrativ! Contracte de locațiune cu afini

Postat acum

on

De către

Sabin Diaconu, consilier local în cadrul CL al comunei Cruşeţ, judeţul Gorj, a fost găsit în conflict de interese administrativ de inspectorii de integritate, care au decis sesizarea Camerei de Comerţ Gorj, după ce în perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii CL din data de 18 decembrie 2020 privind prelungirea contractelor de locaţiune pentru închirierea unor imobile aflate în domeniul privat al comunei Cruşeţ. Asta fără că alesul să anunţe la începutul şedinţei interesul personal avut în problema respectivă, anunță ANI.

În baza Hotărârii, Primăria Cruşeţ a încheiat cu trei afini ai persoanei evaluate acte adiţionale prin care a fost prelungită valabilitatea contractelor de locaţiune. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) şi alin. (2)-(5) din O.U.G. nr. 57/2019.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Camera de Conturi Gorj în vederea exercitării controlului asupra modului de formare şi administrare a resurselor financiare ale unităţii administrativ-teritoriale Cruşeţ, privind posibila încălcare a legislaţiei contravenţionale şi penale.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Trei polițiști din Târgu Jiu, recompensați pentru prinderea autorului unei tâlhării

Postat acum

on

De către

Astăzi, trei polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu – Biroul de Ordine Publică, au fost recompensați pentru contribuția decisivă în prinderea bănuitului unei tâlhării, la scurt timp de la comiterea faptei, în data de 21 decembrie 2022.

În noaptea de 20/21 decembrie 2022, în jurul orei 01:00, agent șef principal Burciu Mihai, agent șef adjunct Vătafu Marian și agent de poliție Cotojman Antonio se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza municipiului Târgu-Jiu, când au fost direcționați de către dispecerul Poliției Municipiului Târgu-Jiu să se deplaseze pe strada Săvinești, la locuința unei tinere din județul Alba.Tânăra de 18 ani le-a declarat polițiștilor că s-a întâlnit cu un bărbat a cărui identitate nu o cunoaște și în urma unor discuții contradictorii, acesta a agresat-o fizic și i-a sustras geanta în care avea 3600 de lei, 50 de euro, un card bancar și documentele de identitate, după care a părăsit imobilul.

„La câteva străzi distanță, polițiștii au observat un bărbat care corespundea semnalmentelor descrise de tânără și au procedat la interceptarea sa, moment în care acesta a luat-o la fugă. Colegii noștri au pornit în urmărirea sa, acesta fiind prins si imobilizat la scurt timp. Procedând la efectuarea controlului corporal al bărbatului, a fost găsită asupra sa suma de bani sustrasă. Le mulțumim colegilor pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în vederea identificării cu operativitate a bărbatului bănuit de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie”, a transmis IPJ Gorj.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR