Connect with us

COMUNITATE

Bunicii Comunității, la ceas de bilanț

Postat acum

on

Anul 2021 a reprezentat un an al evoluției pentru proiectul Bunicii Comunității, a transmis echipa de la Peștișani.

Dacă în decembrie 2019 activitatea era desfășurată cu 56 de beneficiari, finalul anului 2021 se încheie cu 189 beneficiari înscriși pe proiect. Toți cei înscriși au participat la activități de informare, socializare, parteneriat, voluntariat sau de terapie ocupațională prin arte și activități de dezvoltare personală. Prin activitățile organizate în cadrul Centrului de Zi “Clubul Seniorilor” din Brădiceni s-a urmărit integrarea persoanelor vârstnice cu risc de a fi excluse social, acestea beneficiind de petrecerea timpului liber într-un mediu plăcut și sigur, de evitare a izolării și singuratății, de îmbunătățire a sănătății fizice și mentale, de optimizare a tonusului, de îmbunătățirea și/sau menți-nerea unui nivel adecvat de independență, de potențarea motivației existențiale, socializarea, conștientizarea că nu sunt singuri. În cadrul activităților de socializare sau de terapie ocupațională bunicii din Peștișani au avut posibilitatea să participle la diverse acțiuni prin care să își îmbunătățească și să își pună în valoare anumite abilități, scopul fiind înlăturarea stării de singuratate și de dezechilibru emotional.

Pe parcursul anului 2021 au fost desfășurate activități de socializare cuprinzând ateliere de creație, culinare, de pictură sau culturale. În urma acestora și a implicării animatorilor socio educa-tivi, în cadrul Centrului de Zi au fost organizate mai multe evenimente de tip târg caritabil sau expoziție cu produsele realizare de beneficiari în cadrul activităților desfășurate aici. În organizarea târgurilor caritabile au fost implicați și cei 20 de beneficiar voluntari. Astfel, au fost organizate Târgul caritabil de Mărțișor, Târgul caritabil cu decorațiuni de Paști, Târg caritabil Coșul cu Vise sau Târgul Caritabil cu decorațiuni de iarnă. Târgurile au fost cu scop caritabil și au fost organizate în parteneriat cu Asociația Fii Satului Frâncești. În urma fondurilor strânse prin donațiile oferite în schimbul produselor realizate de beneficiari au fost întreprinse mai multe acțiuni de sprijinire a unor persoane aflate într-o situație mai deosebită. Acestea au fost nominalizate de către beneficiarii voluntari și sunt persoane din cadrul Grupului Țintă. Identificarea cazurilor speciale a determinat implicarea activă în comunitate a voluntarilor, fapt ce a dus la creșterea stimei de sine și reducerea sentimentului de inutilitate.
Iată că, prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului Bunicii Comunității Peștișani, proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman, aproape o treime din persoanele trecute de 65 de ani de pa raza comunei, participă acum activ la acțiunile și activitățile desfășurate. La finalul fiecărei activități participanții primesc o masă caldă.
Ideea acestui proiect a aparținut primarului comunei Peștișani, Cosmin Pigui care, în contextul îmbătrânirii tot mai accentuate a populației fapt care va conduce la schimbări semnificative în toate sectoarele vieții sociale și economice, a considerat că situația actuală a categoriei de populație de peste 65 de ani din comunitate necesită o abordare planificată și organizată la nivelul implementării programelor și intervențiilor adresate persoanelor vârstnice.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Drum asfaltat cu picioarele la Târgu Jiu! Edilitara face anchetă

Postat acum

on

De către

O stradă din Târgu Jiu a fost asfaltată cu picioarele de salariați ai firmei Edilitara Public. Cetățenii care locuiesc pe strada în cauză au privit șocați cum asfaltul era bătătorit cu încălțările a doi angajați și nicidecum cu un utilaj, cum ar fi fost normal.

Cert este că Edilitară a anunțat că a fost formată o comisie care analizează dacă a fost respectată sau nu procedura de aplicare a asfaltului.
Dacă se va constata că cei care s-au ocupat de această lucrare nu au respectat procedura, vor fi introduși într-o comisie de disciplină care, cel mai probabil, îi va sancționa.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Activitate sistată de ITM Gorj pentru angajatorul din Plopșoru. Plus amendă

Postat acum

on

De către

Doi inspectori de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă s-au deplasat în comuna Plopșoru, județul Gorj, în vederea efectuării cercetării inițiale a evenimentului produs astăzi, 26.01.2023, în urma căruia doi muncitori au fost prinși sub un mal de pământ. În urma acestui eveniment Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a sistat activitatea desfășurată de către angajator la locul de muncă unde s-a produs evenimentul, pe raza comunei Plopșoru.

Angajatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 10.000 lei, conform legislației în vigoare, pentru nerealizarea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă în urma unui control anterior, respectiv neasigurarea mijloacelor de protecție colective împotriva surpării terenului.

 

 

 

 

 

 

Compartimentul Comunicare

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Târgu Jiu: Un polițist aflat în timpul liber a prins un hoț aflat în exercițiul funcțiunii

Postat acum

on

De către

Un ofițer de poliție din cadrul IPJ Gorj, aflat în timpul liber, a surprins, săptămâna trecută, un individ care fura produse dintr-un supermarket din Târgu Jiu. Polițistul l-a dat pe făptaș pe mâna colegilor săi.

„La data de 20 ianuarie a.c., un ofiter de poliție din cadrul IPJ Gorj, aflat în timpul liber, a surprins în flagrant delict, un bărbat de 59 de ani, din orașul Târgu-Cărbunești, în timp ce sustrăgea mai multe produse alimentare dintr-un supermarket din municipiul Târgu-Jiu. Polițistul a procedat la urmărirea bărbatului, l-a imobilizat și a luat legătura cu patrula de siguranță publică din cadrul Biroului de Ordine Publică, iar cu ocazia efectuării controlului bagajelor, asupra bărbatului au fost identificate produsele sustrase. Bunurile au fost predate reprezentantului societății comerciale. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt”, a transmis Biroul de Presă al IPJ Gorj.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR