Connect with us

COMUNITATE

Bombă ecologică la Târgu Jiu! Vezi cine spune asta

Postat acum

on

O noua bomba ecologica va exploda cat de curând, avertizează Dumitru Miroiu, președintele PER Gorj.

„O dată cu venirea primăverii în câteva săptămâni asupra municipiului Târgu-Jiu se vor abate și viiturile cauzate de ploile de primăvară care vor aduce cu ele declanșarea unei noi bombe ecologice prin erodarea de catre râul Jiu, care a rupt malurile și se apropie amenințător de fosta groapă de gunoi din zona CET. Nu era suficient pentru noi, gorjenii, că avem un depozit pentru gunoiul menajer suprasaturat care infectează aerul din Targu Jiu, cu tot felul de substanțe chimice greu de suportat de către 15% dintre locuitorii municipiului, vom avea cât de curând un dezastru ecologic pe râul Jiu și în localitățile din aval. Din lipsa unei protecții, a digurilor, râul Jiu a început deja să macine malurile și să dezgroape gunoaiele din fosta groapă a orașului, care gunoaie au început deja sa cadă direct în apă ducându-se la vale cu ea, se estimează ca aproape un hectar din fosta groapă de gunoi ar fi deja luat, erodat de apă. Afectate de un eventual dezatru ecologic ar putea fi toate localitatile din avalul raului Jiu, iar răspunzătoare pentru o situație de genul acesta este administrația locala a Municipiului Targu Jiu care pe principiul poluatorul plătește conform conventiilor si legistlatiei de mediu in materie de gestionare a deseurilor si protejarea raurilor impotriva poluarii. Pe aceasta cale PER Gorj solicită primăriei municipiului Târgu Jiu să ia măsuri urgente si sa refaca digurile de protectie ale fostului depozit de Gunoi din zona CET”, a transmis liderul PER.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Video: Liderii AUR Gorj, alături de locatarii blocului din Bălești, somați cu evacuarea

Postat acum

on

De către

Președintele AUR Gorj, Nicu Fîciu, dar și liderul organizației municipale AUR Târgu Jiu, avocatul Gelu Fumureanu, au discutat astăzi cu locatarii blocului din Bălești, care au fost amenințați săptămâna trecută cu evacuarea de firma de reciclare aflată în vecinătatea imobilului.

La întâlnire a fost prezent și consilierul local Florin Papuc care i-a cerut avocatului AUR sfaturi juridice legate de apărarea drepturilor acestor proprietari, locatarii blocului având acte de proprietate pe bloc și pe terenul de sub imobil și cadastru făcut pe spatiile locative.

Consilierul a cerut conducerii Gărzii Naționale de Mediu suspendarea activității depozitului care îi poluează pe locatarii imobilului, o parte suferinzi. De altfel unul dintre locatari este bolnav de cancer, un altul are un handicap locomotor iar o locatara este nevăzătoare. În bloc locuiesc numeroși copii.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Foto: Ansamblul Nedeia din Novaci a făcut senzație în Poiana Muierii

Postat acum

on

De către

Ansamblul Folcloric ,,Nedeia” al Casei de Cultură Novaci a reprezentat astăzi comunitatea păstorească novăceană la evenimentul din Poiana Muierii, (Munții Șureanu, Masivul Parâng), locul în care, marți, sute de ani ciobanii jieni, novăceni, poienari, vâlceni si sugăjeni s-au întâlnit, au petrecut, de Sf. Ilie, și-au spus unii altora bucuriile sau necazurile, s-au certat sau si-au ales iubite și tovarășe de viață.

Ansamblul novacean a avut o reprezentație de excepție la Nedeia din Poiana Muierii. Grupul de tineri din Novaci, conduși de prof.Elena Basarabă și de coregraful Dragoș Medrega, au demonstrat încât o dată că, tradițiile novacene se păstrează cu sfințenie în localitate.

La nedeia din Poiana Muierii, astăzi, au fost prezenți, de altfel, și primarii localităților Petrila (jud. Hunedoara), Novaci( jud. Gorj), Poiana Sibiului (Sibiu), Voineasa(jud. Vâlcea) și Sugag (jud. Alba).

Ciobanii participanți de-a lungul sutelor de ani la aceasta nedeie erau din aceste localități. Gazde au fost și acum momârlanii petrileni cu stâna în Poiana Muierii. Au participat la nedeie câteva sute de oameni care au servit tocană momârlănească din carne de oaie cu mamaliguța caldă.

Nedeia de la Poiana Muierii este cel mai important eveniment păstoresc, autentic, care amintește novăcenilor de anii in care comunitatea ciobanilor din Parâng era o forță, care nu avea granițe chiar dacă granicerii pazeau „la doi pași” lăsătorile(cărările) munților. Părinții, bunicii și străbunicii ungurenilor din Novaci, vorbesc si astăzi despre intâmplări petrecute la această nedeie, despre scandaluri, despre înfiriparea unor relații de dragoste, despre familii renumite în creșterea oilor etc.

În numele acelor timpuri, pentru sufletul înaintașilor, novăcenii au mers și în acest an să spună o rugăciune la capela ridicată de locuitorii din Cimpa, în frunte cu preotul satului, la Vârf, în Poiana Muierii.

A plouat dar ospitalitatea jienilor cu puzderia de oameni simpli veniți din Valea Jiului, Novaci și Sugag conform datinii străbune, i-a înseninat și bucurat pe cei prezenți.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Protest pentru lipsa apei la Baia de Fier: „Donez apometru! Și eu vreau apă”

Postat acum

on

De către

Un cetățean din Baia de Fier a inițiat un protest lângă pancarta care anunță o investiție de amploare pentru rețeaua de apă în localitate. Omul arată astfel că nu are apă și anunță că își donează apometrul deoarece nu are ce face cu el.

„În 2021 încă ne confruntam cu situația inadmisibila de a nu avea apa potabilă în comuna Baia de Fier. Atunci când plouă apa este mizerabila, iar când nu plouă nu curge apa sau curge cu o presiune foarte mica.
Având în vedere faptul ca vorbim despre o situație generalalizata, consider ca autoritățile publice trebuie sa explice cetățenilor care sunt planurile pentru rezolvarea acestei situații și timpul estimat.
Se vehiculează anumite planuri de externalizare a acestui serviciu către Aparegio Gorj SA și consider ca este o măsură greșită care nu poate fi luata fără consimțământul cetățenilor,drept pentru care solicit Dl-lui Primar Dumitru Turbaceanu organizarea unei adunări cetățenești în care sa fie dezbătut acest subiect. În speranța ca se dorește rezolvarea acestei situații,de neacceptat pentru o stațiune turistica, va salut și va stau la dispoziție pentru sprijin necondiționat”, a transmis protestatarul.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR