COMUNITATE
Au promovat județul Gorj în cadrul conferinței ,, România în construcție”

La Palatul Parlamentului din București a avut loc miercuri, 19 martie, conferința tematică „România în Construcție”, un eveniment de amploare dedicat identificării celor mai bune soluții pentru dezvoltarea țării.
Conferința s-a desfășurat în Sala Drepturilor Omului, începând cu ora 11:00, și a reunit reprezentanți din mediul de afaceri, autorități centrale și locale, dar și jurnaliști din toată țara.
Printre participanți s-au numărat și reprezentanți din județul Gorj, care au adus în discuție aspecte relevante pentru dezvoltarea regiunii și integrării acesteia în contextul național.
Evenimentul a abordat teme de maximă importanță, precum „Imaginea României în lume”, „Sustenabilitate și digitalizare”, „Turismul ca motor pentru dezvoltarea economică”, „Branding de țară – cum promovăm România la nivel internațional”, „Business ca afară – este posibil?” și „Diaspora românească: poduri între comunități”.
Scopul principal al conferinței a fost acela de a identifica soluții concrete pentru revitalizarea României, cu accent pe integrarea noilor tehnologii digitale în economie, promovarea turismului și consolidarea unui brand de țară coerent. S-a discutat despre modul cum tradițiile și cultura pot sprijini dezvoltarea economică a țării.
Printre invitații speciali s-au numărat Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii și directorul AFIR, Elena Basarabă, directoarea Casei de Cultură din Novaci și coordonatoarea Ansamblului Nedeia, dar și Mărioara Băbu, Tezaur Uman Viu, cunoscută pentru punctul său gastronomic din Novaci și Stâna Ștefanu de pe Transalpina.
Tema principală despre care a vorbit Elena Basarabă a fost că turismul și tradițiile pot contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării. Totodată despre importanța folclorului și tradițiilor culturale în crearea unei imagini autentice și atractive a României pe plan internațional.
Mărioara Băbu a spus că această conferință a fost o oportunitate de a reflecta asupra potențialului turismului și culturii românești ca motor al dezvoltării economice și promovării unei imagini pozitive a României. “Sprijinul de care am beneficiat în dezvoltarea Punctului Gastronomic din Novaci a fost la nivel local și a constat în ajutorul reciproc oferit între producătorii locali, prin colaborări pentru a obține ingrediente tradiționale autentice, respectiv desfacerea produselor locale ale acestora. De asemenea am organizat diferite evenimente gastronomice pentru prezentarea tradiției ciobănești și ateliere de lucru cu prezentare practică”, susține Mărioara Băbu.
Conferința Națională “România în construcție” marca România – ești TU.ro, organizată de Tatiana Tuță la Palatul Parlamentului, a fost o întâlnire care cu siguranță a adus idei benefice.
COMUNITATE
Foto: Casa boierească monument istoric ”Nicolae Tomovici”, în șantier! Primarul comunei Plopșoru s-a ținut de cuvânt

Casa boierească monument istoric ”Nicolae Tomovici” de la Plopșoru, aflată într-un amplu proces de degradare, a intrat în șantier. Noul primar al comunei, Ștefan Petre Șosoi, a inițiat în martie un proiect important în CL care privea realizarea unor lucrări de consolidare seismică și eficientizare energetică.
A fost susținut în demersul său de consilierii AUR, deoarece fostul primar a spus nu acestui proiect. Iar de la promisiune la începerea efectivă a lucrărilor a fost doar un pas. De câteva zile, în jurul case se lucrează de zor.
Nicolae P. Tomovici (născut 3 septembrie 1887, Plopşoru, Gorj – decedat 27.03.1965, Câmpulung Muscel), avocat, experimentator, întreprinzător şi politician român, fiu al lui Pătru şi al Sevastiţei Tomovici, înmormântaţi la Plopşoru. S-a remarcat, de tânăr, prin caracterul integru, deschis, sociabil, inventiv, cu discernământ şi responsabilitate. Spirit întreprinzător, a urmat liceul şi dreptul la Bucureşti. A fost vicepreşedintele Uniunii Studenţilor Români şi preşedintele studenţilor din Gorj. S-a căsătorit în 1915 cu Elena, fiica generalului Enăchiţă Rădulescu din Bucureşti şi a soţiei sale Aţilina. Mobilizat în timpul Primului Război Mondial, s-a retras cu Armata Română în Moldova. A înfruntat greutăţile retragerii şi epidemia de tifos exantematic. Combatant şi rănit în luptele de la Mărăşeşti (1917). După război, a organizat şi prezidat organizaţia averescană de Gorj. Deputat averescan (1920-1922), calitate în care a participat direct la adoptarea legilor reformei agrare, unificării monetare şi a primului buget al României întregite, apoi prefect de Gorj (1926-1927).
COMUNITATE
Poluare la Bengești Ciocadia, sesizată de cetățeni

Poluare, ieri, la Bengești Ciocadia, sesizată de cetățeni la Garda de Mediu.
“Ieri, la zi de mare sărbătoare, acest individ a fost surprins de locuitorii cătunului Ghia din satul Ciocadia, com Bengesti Ciocadia, în timp ce deversa în albia râului Ciocadia, dintr-o cisternă, materii fecale. Acestea, din spusele lui proveneau de la unii locuitori ai satului Ciocadia care au haznale și fose septice. Trebuie să îl cunoască toată lumea căci Poliția și Garda de Mediu l-au cunoscut ieri”, a făcut public un cetățean al comunei.
COMUNITATE
Romtelecom lucrează murdar, în Târgu Jiu

Romtelecom a dezactivat vechea rețea de pe stâlpi, în mai multe cartiere din Târgu Jiu. Lucrătorii, spre disperarea localnicilor, au lăsat însă mizeria și echipamentul eliminat pe jos. Asta, pe domeniu public..
Cetățenii cred că firma ar fi trebuit să își ridice echipamentul dezafectat și să facă curățenie la locul de muncă.