PROIECTE ȘI INVESTIȚII LOCALE
VIDEO-Administrație performantă: Investiții nenumărate, la Plopșoru!
Administrația locală, condusă de Grigorie Petre este una performantă, dovada fiind nenumărate investiții realizate ori aflate în curs de realizare în comuna Plopșoru. În toate satele s-au realizat proiecte in beneficiul comunității, care să mărească gradul de confort in mediul rural.
Potrivit primarului, administrația Locală din Plopșoru, împreună cu cetățenii din Deleni, sprijină construirea unui lăcaș de cult în această localitate. Locuitorii au considerat că este nevoie de un lăcaș de cult în acest sat, deoarece biserica cea mai apropiată este abia în Plopșoru.
În aceiași localitate, pe Dealul Curmătura, a fost amenajat un drum forestier. Este vorba despre amenajarea a 32 de km de drumuri agricole și forestiere. A fost o necesitate această investiție, spune primarul localității, Petre Grigorie, fiind asigurat astfel accesul cetățenilor către livezi, ferme agricole, păduri dar și pentru a dezvolta zona din punct de vedere turistic și economic.
În zonă se află și bazinul de apă din Plopșoru. De altfel, localitatea dispune de un Serviciu de Alimentare cu Apă potabilă care are o stație cu două bazine și patru foraje, comuna fiind alimentată și de la magistrala de apă Izvarna-Craiova. Astfel, în satul Piscuri dar și în alte sate ale comunei este apă din această conductă.
În lucru acum se află, mai spune primarul, investiția de introducere a canalizării pentru apa menajeră în satele: Izvoarele, Ceplea, Broșteni, Cursaru, Bostenii de Sus. De asemenea, pentru aceste localități este în licitație o investiție privind modernizarea drumurilor pe Anghel Saligny. Canalizarea este finanțată tot pe Anghel Saligny, susține primarul Grigorie Petre.
La Plopșoru s-a accesat finanțarea pentru cea mai mare investiție de alimentare cu gaze din Gorj, tot pe Anghel Saligny.
Școlile din comună beneficieză și ele de proiecte importante pe PNDR, privind modernizarea sălilor de clasă, dotarea lor cu mobilier, laboratoare moderne, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime. Proiectul este în fază de licitație iar în scurt timp școlile vor avea calculatoare noi, table Smart și dotări de ultimă oră.
În patru sate, la școlile din aceste localități, s-au realizat terenuri de sport sintetice. Tinerii comunei se dezvoltă astfel fizic, psihic și emoțional.
Pe PNDL, în Plopșoru s-a realizat o stație de epurare pentru apele uzate. Sistemul a fost recepționat și pus în funcționare dar cetățenii trebuie sa se racordeze, în procent de 50% pentru ca investiția sa fie optimă.
Comuna Plopșoru este una bogată, spune primarul Grigorie Petre, localnicii fiind preocupați să își lucreze pământurile, să crească animale, dar și de pescuit ori de fondul forestier extins.
PROIECTE ȘI INVESTIȚII LOCALE
Târgu-Jiu: Continuă reabilitarea străzilor din mai multe zone ale municipiului
Autorităţile locale continuă lucrările de reabilitare a străzilor din oraş. ,,Societatea Edilitara a început reabilitarea străzii Valentin Merișescu. Lucrările constau în asfaltarea străzii, amenajarea trotuarelor și înlocuirea și ridicarea la cotă a căminelor.
În perioada următoare, astfel de lucrări vor continua în municipiul Târgu Jiu, cât timp ne vor permite condițiile mete”, a transmis primarul, Marcel Romanescu.
PROIECTE ȘI INVESTIȚII LOCALE
Casa Gănescu din Târgu Jiu, care găzduiește Muzeul Național Constantin Brâncuși, va fi restaurată
Încă un pas înainte, în procedura de restaurare a 14 obiective culturale, printre care și Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, anunță vestea Denisa Șuță, directorul instituției de cultură din municipiul Târgu Jiu.
„Eforturile noastre de a obține finanțare pentru restaurarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din Târgu Jiu, Casa „Barbu Gănescu” – sediul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, nu au fost în zadar. Mulțumim tuturor celor implicați în procesul de negociere cu BDCE și de obținere a acestei finanțări”, a transmis Denisa Șuță.
Raluca Turcan a anunțat de altfel că cel mai mare program de investiții din ultimii 35 de ani, realizat de către Ministerul Culturii, a fost aprobat astăzi de către Guvernul României!
Pentru salvarea unor monumente istorice și pentru construirea de clădiri noi, cu destinație culturală, Programul „Temelii culturale” va finanța următoarele obiective:
🔹Operele Naționale Române de la Iași și din București;
🔹Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Capitală, corp nou;
🔹Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu;
🔹Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia;
🔹Muzeul Național de Artă Contemporană din București;
🔹Ateneul Român;
🔹Vila Reginei Maria de la Mamaia;
🔹Muzeul Național al Țăranului Român;
🔹situl arheologic Cucuteni al Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași;
🔹secția de la Tescani a Muzeului Național „George Enescu”;
🔹vila arhitectului Paul Gottereau din București;
🔹Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
🔹Administrația Fondului Cultural Național din București.
Programul „Temelii culturale” va fi implementat în perioada 2025-2033 de către Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, și are o valoare de 280 de milioane de euro, fonduri rambursabile și de la bugetul de stat.
PROIECTE ȘI INVESTIȚII LOCALE
Foto: ATIPIC! Foraj de apă, în curtea Primăriei Schela!
Un foraj de apă se realizează acum chiar în curtea Primăriei Schela. Asta deoarece terenul pe care s-a făcut inițial studiul hidrogeologic, situat la 500 de metri de primărie, nu a mai putut fi cumpărat de instituție. Totul pentru că, în cauză au intervenit factori politici care au vrut să încurce primarul PNL cu această investiție, dar, mai ales, să le facă rău cetățenilor.
Drept urmare, s-au obținut alte aprobări iar terenul vizat a fost chiar în curtea primăriei, acesta fiind din domeniul public.
Lucrările au început în urmă două luni de zile iar acum investiția este în curs de execuție.
Lucrarea finalizată va asigura necesarul de apă pentru peste opt sute de gospodării. Apa se va fora la o adâncime de 275 de metri și se speră ca aceasta să asigure 2,7 litri/secundă de apă, pe cap de locuitor.
Primarul Gabriel Deteșan susține că apa din acest foraj va asigura, practic, tot necesarul comunității, pornind de la apa pentru consum până la apa pentru uz casnic și animale.
Investiția este de 1,6 milioane de lei fără TVA, bani din bugetul local.